DELINGSØKONOMI

Bildet hentet fra: https://kommunikasjon.ntb.no/presserom/finn-no/mi?publisherId=4138954&item=logo-12091612
Bildet hentet fra: https://www.zilliondesigns.com/blog/better-than-airbnb-logo-contest-vote-for-the-winner/

Litt om delingsøkonomi

Delingsøkonomi er en type forretningsmodell som knytter salg og kjøp av tjenester gjennom privatpersoner. Eksempler på tjenester vi anser som delingsøkonomi kan være FINN og Airbnb. Gjennom disse tjenestene kan brukere dele tjenester/produkter med hverandre gjennom kontakt. De digitale plattformene vi har i dag har gjort det mulig for disse tjenestene å bli brukt og ikke minst forenklet bruken. Meg og deg tar i bruk disse type tjenestene ofte uten at vi legger noe spesielt merke til det. Vi ser på disse digitale tjenestene som erstatninger for andre tjenester som blir brukt mer ofte. Disse erstatning tjenestene er også som oftest billigere enn hva du normalt hadde valgt.

For at tjenester som driver innad delingsøkonomi skal bli en suksess så er det noen faktorer man må oppfylle. Er det trygt for brukere å ta i bruk tjenesten? Er den tidsbesparende? Og ikke minst at den er tillitsfull. Å leie eller å leie ut et rom/hus til og av en fremmed, eller å sitte i en bil med en fremmed til en destinasjon kan virke skummelt og utrygt. Hvis vi ser på de store aktørene som Airbnb og Uber så kan du se at de nettopp fokuserer på disse faktorene. Hos Airbnb og Uber så kan du se annmeldelser som både er gjort av brukeren og verten. Dette bygger trygghetsfølelsen mellom verten og brukeren. Desto fler positive tilbakemeldinger man har, desto mer tillit vil man få for hverandre.

Fordeler med delingsøkonomi

 • Billigere og rimeligere for forbrukeren
 • Mye mer effektivt og tidsbesparende
 • God løsning og erstatning
 • Bærekraftig

Ulemper med delingsøkonomi

 • Dårlig konkurranse for de tradisjonelle bedriftene
 • Skatteregler og dårlig for myndighetene
 • Utrygt og farlig noen ganger
 • Tillit
 • Folk mister jobber

Mine tanker og syn

Delingsøkonomi er interresant og det er noe som definitivt skal fortsette å vokse. Vi har lært at delingsøkonomi har sine fordeler og ulemper. Største fordelen med delingsøkonomi er at det mye mer tidsbesparende og effektiv for forbrukeren. Samt at det er mye rimeligere og billigere. Men det har også sine ulemper. Hvordan skal jeg og andre forbrukere stole på at jeg leier det samme huset som er vist på bilder, eller at jeg kommer meg trygt hjem med Uber? Det er derfor flere fortsatt velger de tradisjonelle bedriftene fremfor delingsøkonomi. Du har produktet/tjenesten foran deg og vet hva du betaler for. En annen ting som er viktig å fremheve er den usunne konkurransen de tradisjonelle bedriftene får. Vi så et eksempel på dette i Norge hvor det var spekulasjoner om Uber skulle få lov å drive i Norge grunnet prisforskjellen og effektiviteten i forhold til norske taxi selskaper. Dette gikk hardt utover de norske taxi firmaene.

Personlig mener jeg at for å kunne drive slike private tjenester så må man kunne bevise tilliten mellom verten og brukeren. Får man levert det man betaler for? Dette har Airbnb og Finn vært flinke på, og det er også hoved grunnen på hvorfor de er såpass attraktive på markedet. Folk føler seg trygge når de bruker disse tjenestene. Markedet endrer seg raskt og man må være forberedt, men også godta at slike digitale plattformene tar over. Det er fint at flere tar i bruk en slik forretningsmodell samtidig som det er en fin måte for andre bedrifter å utvikle og innovere seg på.

Dette er et tema foreleser Arne Krokan presenterte og det er noe jeg syntes virket spennende. Det er derfor jeg har valgt å skrive om dette spesifikke temaet. Gjerne sjekk ut Arne for mer interessante temaer. https://www.krokan.com/arne/2018/01/03/teknologien-endrer-samfunnet/

About the author

rahimayari

View all posts

1 Comment

 • Hei igjen, Rahim!

  Så fint innlegg. Det er bra at du inkluderer bilder, underoverskrifter og fordeler & ulemper. I tillegg er det også fint at du deler egne erfaringer og synspunkter, det forsterker innleggets personlighet. Bra jobbet!

  Til neste gang hadde det vært fint med bilder fortløpende og ikke etter hverandre. Jeg vil også utfordre deg til å være kreativ overskrifter, samt eksprimentere med andre måter du kan skille deg ut på. Her er det bare fantasien som setter grenser!

  Lykke til med neste innlegg!

  Thea K, studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *