Kunstig intelligens

Kunstig intelligens (AI) og maskinlæring - Hva er det? - Visolit
Bildet hentet fra: https://www.visolit.no/artikler/infographic-kunstig-intelligens-hvordan-ser-fremtiden-ut

I dag sies det at kunstig intelligens skal ta over fremtiden vår og at robotikk vil føre til at flere mister arbeidsplassen sin. Vi har allerede sett at dette har vært tilfeller før, og det kan være økt fare for færre arbeidsplasser i fremtiden. Noen eksempler på slike yrker kan være alt fra arbeidere som arbeider innen helsesektoren til fabrikkarbeidere.

Videre i innlegget skal jeg snakke skrive et kort referat om forelesningen vi hadde med professor Arne Krokan den 10.11.21. Deretter skal jeg skrive om en artikkel jeg har funnet på nett med samme tema, og forklare hvorfor jeg nettopp har valgt den artikkelen.

Hva er egentlig kunstig intelligens?
Kunstig intelligens kan defineres på flere måter, men kan best defineres som systemer/robotikk som utfører ulike handlinger, om det er fysisk eller digitalt, basert på tolkingen og behandling av strukturerte eller ustrukturerte data, med hensikt å oppnå et angitt mål. Dette betyr da at vi ved hjelp av kunstig intelligens kan kunne fortolke ulike informasjoner som hentes inn fra ulike kilder og kjenne igjen mønstre.

Under forelesningen til Arne lærte lærte vi om maskinlæring og hvordan maskinlæring blir brukt til. Som jeg nevnte så kan kunstig intelligens defineres på flere ulike måter. Arne forklarte at kunstig intelligens kan brukes til å eksempelvis skrive tekster og tolke bilder

Maskinlæring
Maskinlæring er en metode som bruker statistiske teknikker til å gi maskiner og datasystemer en mulighet til å lære på egen hånd. Dette er en metode som blir brukt til å lære maskiner å gjenkjenne mønstre i data som er innsamlet fra maskiner. Mønstrene kan være informasjon som er hentet fra personer, eller gjenkjenning av ulike figurer slik at de klarer å sammenligne de ulike objektene.

Fordeler og ulemper
Det eksisterer en del fordeler og ulemper ved kunstig intelligens. Det ble nevnt under forelesningen til Arne. Største ulempen med utviklingen av kunstig intelligens og robotikk er nok at mange blir arbeidsløse. Roboter og programvarer erstatter arbeidsplassene og arbeidsoppgavene vi mennesker gjør. Men dette betyr fordeler for større bedrifter som kanskje bruker mindre utgifter på roboter enn mennesker. En av de største fordelene vi har ved kunstig intelligens er hvordan det kan være med på å gjøre hverdagen enklere for oss alle. Dette kan blant annet være en ny «venn» for de som føler seg ensomme, hjelpe til å fullføre oppgaver du kanskje misliker, og ikke minst en hjelpende hånd. Det er derfor jeg har valgt den artikkelen jeg har valgt i dag, og videre skal jeg snakke mer om artikkelen.

Om ti år har du en robot som en venn
Som jeg nevnte så kan KI og robotikk være en stor fordel for menneskeheten. Utviklingen av personaliserte roboter vokser i en stor fart og I fremtiden vil du kanskje ha en robot som en bestevenn. I artikkelen beskriver professor Petter Bae Brandtzæg at det ikke er lenge til vi får en robot som følgesvenn. Han utdyper senere hvorfor han mener dette er en mulighet, og ikke minst hvordan dette er en fordel. Jeg valgte denne artikkelen fordi jeg mener det er en fin måte å dra frem hvilke fordeler KI kan bringe i fremtiden og hvordan det kan hjelpe oss mennesker med ulike behov.

Link til artikkelen, spennende og morsom artikkel. Anbefales å lese: https://www.vl.no/meninger/verdidebatt/2021/12/30/om-ti-ar-har-du-en-robot-som-venn/

About the author

rahimayari

View all posts

1 Comment

  • Hei igjen, Rahim!

    Et fint innlegg om kunstig intelligens som tar for seg ulike synspunkter, samt fordeler og ulemper. Det er også fint at du benytter underoverskrifter for å bryte opp teksten.

    Kunne overskriften vært litt mer spennende, men samtidig indikere at innlegget handler om kunstig intelligens? Her er det bare kreativiteten som setter grenser! Til neste innlegg vil jeg også utfordre deg til å skrive et fyldigere innlegg, samt benytte hyperlinker og relevante referanser.

    Thea K, studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *